Ekipa iz Hrvatske ukupni pobjednik

11.07.2014.

Od aprila do jula 2014. godine studenti su bili u prilici da pokažu svoje menadžerske sposobnosti u takmičenju “Banks Battle” u kojem su stavljeni u ulogu menadžera virtualne banke. Ovo takmičenje koje organizuje Sberbank bazirano je na kompleksnoj simulaciji: kompjuterski program simulira poslovne procese komercijalne banke u virtualnom ekonomskom okruženju. Program garantuje realistične okolnosti i iste preduslove za sve učesnike.

Ukupno 13 zemalja je učestvovalo u četvrtoj sezoni “Banks Battle”: Rusija, Ukrajna, Bjelorusija, Kazahstan, Slovačka, Češka Republika, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Austrija i Turska. Takmičilo se ukupno 925 ekipa (od kojih je 731 bila iz Russia), 13 ekipa iz CEE regije je došlo do polufinala (među kojima i tri ekipe iz Bosne i Hercegovine), a dva su uspjela ući u veliko finale koje je održano u Sberbank centrali u Moskvi: “Dream Bank” ekipa iz Hrvatske i “Prague Profit Seekers” ekipa iz Češke Republike.

“Zaista smo presretni što je naš rad i posvećenost u kombinaciji sa nevjerovatnim timskim radom doveo do prvog mjesta u ovom uzbudljivom i izazovnom takmičenju – pogotovo kad uzmemo u obzir da su sve ekipe pokazale visok nivo igre i strateškog razmišljanja. Željno iščekujemo ovo studentsko putovanje u Peking, svojim najvećim dobitkom smatramo vještine i znanja stečena za vrijeme takmičenja,“ rekao je Mihael Šarić, član pobjedničke ekipe.

Učestvovanje u ovom takmičenju je također šansa za studente da pokazu svoje vještine potencijalnom budućem poslodavcu “Sberbank Europe traži ljude koji vjeruju u sebe i nastoje da nešto promijene; ljudi koji žele stvoriti nešto novo, koji pokazuju strast i inovatorski duh. Takmičenja poput ovog su idealna prilika za nas kao poslodavce da upoznamo studente koji imaju potencijal da budu budući lideri.”, izjavio je Mark Arnold, CEO Sberbank Europe AG. Takmičenje „Banks Battle“ organizuju Sberbank i Predsjednička  akademija nacionalne ekonomije i javne uprave iz Rusije.

Pobjednike očekuje nagrada – sedmodnevno studentsko putovanje u Peking, glavni grad Kine.