Sberbank na prvom mjestu rang liste među bankama na području Centralne i Istočne Evrope, čime je povećala svoje vodstvo u odnosu na svoje konkurente.

04.07.2014.

Sberbank prva među bankama Centralne i Istočne Evrope na listi “Top 1000” magazina “The Banker”  

Sberbank je na prvom mjestu godišnje rang liste među bankama koje posluju na području Centralne i Istočne Evorpe. Ovim rangiranjem je povećavao svoje vodstvo u odnosu na svoje najbliže konkurente na listi “Top 1000 banaka” u svijetu, koju objavljuje britanski magazine “The Banker”. Sberbank je povećala svoj Tier 1 kapital za 6,46 milijardi dolara, te on sada iznosi 43,52 milijarde dolara.

U ukupnom poretku Sberbank je zauzela 33. mjesto, što je za jedno mjesto više u odnosu na prethodnu godinu. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) i China Construction Bank su zauzele vodeće pozicije na listi, baš kao i prethodne godine

“The Banker” je specijalizirani mjesečni časopis koji se fokusira na međunarodne finansije i njegov vlasnik je “The Financial Times”. “The Banker”, koji se izdaje u Londonu, kreira godišnje rang liste najvećih svjetskih banaka još od 1970. godine. Kao bazu za ovu rang listu eksperti “The Banker”-a koriste indeks baziran na Tier 1 kapitalu.

Nakon gubitaka u 2012. godini, Sberbank Europe Group je u 2013. godini postigla preokret ostvarivanjem neto profita u iznosu od 5.6 miliona eura. Mark Arnold, CEO Sberbank Europe, je izjavio: “2013. godina je bila godina prekretnica za naše poslovanje u Evropi. Veoma smo sretni zato što smo došli do vrha sa ovim prestižnim priznanjem časopisa The Banker.”